Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Εορτή Ευαγγελισμού στην Κ/Πολη. Κάτι διαφορετικό μετά 26 χρόνια.

Εδώ και πολλά χρόνια (περίπου 26), επειδή πανηγύριζαν και οι δύο τελευταίοι ιεροί ναοί της εν Ελλάδι Ψαλτικής μου δραστηριότητος, κατά την μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού, πάντα προς το τέλος της μέρας αυτής και ένεκα των υψηλών ψαλτικών απαιτήσεων και προσπαθειών, ένιωθα ψαλτικά ευφρόσυνα μεν, αλλά και μεγάλη κόπωση.
Συγκεκριμένα έψαλα από 1990 έως και το 2003 στην μεγάλη και επιβλητική Ευαγγελίστρια Νέας Ερυθραίας και από το 2004 έως και το 2017 στην Ευαγγελίστρια Σπάρτης που είναι και ο Μητροπολιτικός ιερός ναός της Μητροπόλεως. Γιά τις εν λόγω πανηγύρεις έχω γράψει παλαιότερα  Ε Δ Ω .Την εφετεινή εορτή -που συνέπεσε και με την Ε Κυριακή της Μεγ. Τεσσαρακοστής-, την έζησα εδώ στην Κων/πολη, εντελώς διαφορετικά. Κατά πρώτον ησυχαστικά και χωρίς την ψαλτική πίεση της πανηγύρεως. Κατά δεύτερον χωρίς τις φανφαρόνικες και ενοχλητικές αφίξεις των κατά το πλείστον αλιβάνιστων "επισήμων" που με ταρατατζουμ  προσέρχονται στον ιερό ναό 2-3 λεπτά πριν το δι ευχών γιά την Δοξολογία. Και κατά τρίτον "γλύτωσα" από τους "δεκάρικους" των ομιλητών του πανηγυρικού της ημέρας, που λένε κουραστικά και ατελείωτα τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο σε ώτα μη ακουόντων και έχοντας ήδη αποχωρήσει οι περισσότεροι πιστοί.
Εσπερινό πήγα ως μέλος του ΣΜΚ στην Ευαγγελίστρια Προπόδων Ταταούλων -πρόκειται γιά ένα ιστορικό και μεγαλοπρεπή ναό που κάποτε έσφυζε από Ρωμιούς η γειτονιά εκεί-, όπου χοροστατούντος του Πατριάρχου, έψαλλε τον εσπερινό η χορωδία του Συνδέσμου μας. 
Σήμερα Κυριακή και ημέρα της εορτής έψαλλα στην Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου, όπου χοροστάτησε και λειτούργησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.Μάξιμος,επόπτης της περιφέρειας. Στο τέλος έγινε και το από ετών καθιερωμένο πάνδημο μνημόσυνον των ευεργετών και παλαιών Κοντοσκαλιανών με μέριμνα των αεικίνητων και λίαν δραστηρίων εφοροεπιτρόπων της Κοινότητος αφων Χονδρόπουλου.
Ως ψαλτικό ενθύμιο παραθέτω σε βίντεο το Δόξα των αίνων σε μέλος του συντοπίτη μου Πέτρου Λαμπαδαρίου τού Λακεδαιμονίου,με την αίσθηση της ευφρόσυνης ψαλτικής μοναξιάς που ένιωσα ψάλλοντας. Και του χρόνου.

1 σχόλιο:

  1. και εγω 25 μαρτιου ημουν στην Κωνσταντινουπολη πηγα στην εκκλησια το απογευμα η ωρα 18 στην Ευαγγελιστρια αλλα ηταν κλειστη και λυπηθηκα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες