Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ε' Κατανυκτικός Εσπερινός του 2018. Παναγία Ελπίδα-Κοντοσκάλι-Κων/λις.

 Σήμερα ο Ε' (και τελευταίος της Μ.Τεσ/κοστής του 2018) Κατανυκτικός Εσπερινός, τελέσθηκε στον ι.ν. της Παναγίας Ελπίδας Κοντοσκαλίου Κων/πόλεως.
Ο εν λόγω ιερός ναός,είναι από τους πλέον περικαλλείς της περιφέρειας Κοντοσκαλίου, Βλάγκας και Υψωμαθείων, ίσως και ολόκληρης της ιεράς Αρχιεπισκοπής Κων/λεως.Διαθέτει μοναδική μαρμάρινη διακόσμηση στο μεγάλο τέμπλο, εντυπωσιακό τρούλο, θρόνο, άμβωνα και επίσης έχει υπέροχη ακουστική παντού,παρ΄ότι δεν διαθέτει μεγάφωνα. Προ ολίγων ετών ο ναός είχε υποστεί μεγάλες φθορές και κινδύνευε να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Ομως χάρις στις μεγάλες προσπάθειες των υπευθύνων της Κοινότητος Κοντοσκαλίου αδελφών Χονδρόπουλου ο ναός απεκατεστάθει πλήρως και μάλιστα λαμπρότερος.
Η περιοχή βέβαια στην οποία τα παλαιά καλά χρόνια της ομογένειας κατοικούσαν κυρίως Ρωμιοί,Χιώτες και Καραμανλήδες, σήμερα είναι πληθυσμιακά υπερκορεσμένη και γενικά υποβαθμισμένη.
Στον Εσπερινό προσήλθε με όλη την ακολουθία του και χοροστάτησε ο Παναγιώτατος οικ.Πατριάρχης. Τους χορούς τον μεν δεξιό στον οποίο συμμετείχα και εγώ -ως Πρωτοψάλτης του ναού- διηύθηνε ο Α.Π.τ Μ.Ε κ.Παναγ.Νεοχωρίτης,τον δε αριστερό ο Α.Λ.τ Μ.Ε κ. Στυλ.Φλοίκος. Στο τέλος και κατά την διάρκεια της μικρής δεξίωσης είχα την ευκαιρία να ενημερώσω δι ολίγον τον Παναγιώτατο γιά τον αυτόγραφο κώδικα του Πέτρου Μπερεκέτη που είναι στο Μοναστήρι της Αγ.Αικατερίνης στο Σινά, στον οποίο σε ένα καλοφ.ειρμό που έχει μελοποιήσει το 1682 αναφέρει τον ιστορικό αυτόν ναό,θέμα γιά το οποίο θα κάνω εκτενή αναφορά όταν προγραμματισθεί ειδική εκδήλωση.
Από την ακολουθία παραθέτω δύο βίντεο. Το ένα με το σύντομο σε πλ.Δ Κεκραγάριο και τα (4) κατανυκτικά του ήχου σε μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.Το δεύτερο βίντεο περιέχει το ιδιόμελο Απόστιχο  "Ο τον Αμπελώνα..." σε μέλος του Ιακώβου Πρωτοψάλτου που ψάλλει ο Αρχων Πρωτοψάλτης. Επισημαίνω τον χρόνο και την άψογη και απόλυτα διδακτική στάση του στο αναλόγιο. Εβαλε πάνω τον Πρωγάκη γιά ασφάλεια και σχεδόν απέξω με λιτά και βασικά ισοκρατήματα ερμήνευσε.
Και του χρόνου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες