Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Κυριακή Σταυρ/σεως-Αγιος Κων/νος. Γεδηκουλέ (Ψωμαθειά) Κων/λεως.

Στην σημερινή πολύβουη και κορεσμένη πληθυσμιακά περιοχή του Γεδηκουλέ (Yedikule) όπου επί Βυζαντινών ήταν η ιστορική περιφέρεια των Υψωμαθειών, βρίσκεται ανάμεσα σε τεράστιες πολυκατοικίες, ακριβώς δίπλα από την περίφημη και απ' αιώνων καθαγιασμένη Μονή Στουδίου (που τώρα είναι ερείπια), ο ιστορικός ναός των Αγίων Κων/νου και Ελένης.Ξεχωρίζει από μακριά το εντυπωσιακό καμπαναριό του έργο του 1805 και ένα τεράστιο κυπαρίσι.
Ο εν λόγω ναός,που είναι ίσως ο μεγαλύτερος σε χωρητικότητα της Κων/πολης, περατώθηκε το 1805 δαπάναις των χριστιανών κατοίκων της περιοχής.
Είναι εντυπωσιακός εσωτερικά. Εξωτερικά δε σε διάφορα σημεία είναι τοποθετημένα στην τοιχοποιία διάφορα εκκλησιαστικά σύμβολα. Γνώρισε ημέρες δόξης και ήταν η πολυπληθέστερη κοινότητα της περιοχής,είχε Δημοτικό σχολείο σε μεγάλο κτίριο απέναντι με πολλα παιδιά ανά τάξη,είχε επίσης την Φωτιάδειο σχολή στην τεράστια αυλή του,γραφεία του Συνδέσμου Ψωμαθειανών και συσίτιο.
Γνώρισε όμως και την πλήρη σχεδόν καταστροφή του κατά τα τραγικά γεγονότα του 1955. Κάποια φορά θα μαζέψω περισσότερα στοιχεία και φωτό και θα κάμω ειδική ανάρτηση.
Σήμερα ο ναός έχει αποκατασταθεί και είναι σε καλή κατάσταση, τελείται δε  Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή.
Εδω επίσης τελούνται οι ακολουθίες των μεγάλων εορτών όπως Χριστουγέννων, Αναστάσεως, Θεοφανείων κλπ.
Στον περικαλλή ναό των Ισαποστόλων έχουν ψάλλει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι Ψάλτες κατά τις παλαιές καλές -ψαλτικά- εποχές. Εδώ έψαλλε (στην προηγούμενη ξύλινη μορφή του ναού) περί το 1650 και ένας εκ των κορυφαίων μελοποιών της ψαλτικής τέχνης ο Πέτρος Μπερεκέτης.

Προχθές Κυριακή της Σταυρ/σεως χοροστάτησε και εν συνεχεία λειτούργησε ο Αρχιερατικός επόπτης της περιφέρειας Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.κ. Μάξιμος και συλλειτούργησαν οι εφημέριοι π.Γεώργιος και π.Κων/νος.Η τελετή της Σταυρ/σεως τελέσθηκε κατά τα οριζόμενα, ακριβώς μετά την σε ΑΓΙΑ Δοξολογία του Πέτρου που ψάλλαμε με τον Λαμπαδάριο Ευρυσθένη Τσολακίδη.Παραθέτω ως ενθύμια σε βίντεο το Δοξαστικό των αίνων και την τελετή της Σταυροπροσκύνησης.Ας προσεχθεί και ο εντυπωσιακός και άνευ μεγαφώνων ήχος. Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες