Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Αγιοι Θεόδωροι Βλάγκας-Κων/πολη. Πατριαρχική χοροστασία-Ηχητικά

Ενας ιστορικός αλλά και πολύπαθος (διαχρονικά) ιερός ναός επι τη μνήμη των Αγίων Θεοδώρων, βρίσκεται στην περιοχή Βλάγκας Κων/λεως. Μία περιοχή κατοικημένη από τα βάθη των Βυζαντινων αιώνων.Κατά δε τα χρόνια μετά την άλωση σε αυτήν την περιοχή διέμενε μεγάλος αριθμός Ρωμιών.Στον χώρο μάλιστα του περιβόλου του ναού,υπάρχει και συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα παρά την μεγάλη συρρίκνωση της ομογένειας.ένεκα των αόκνων προσπαθειών τόσον του Αρχιερατικού επόπτου της περιοχής Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ.Μαξίμου,όσον και των επίτρόπων της Κοινότητος,Δημοτικό σχολείο. Περισσότερα στοιχεία όποιος επιθυμεί μπορεί να διαβάσει στην εξής λίαν κατατοπιστική ανάρτηση  Ε Δ Ω.
Ο εν λόγω ιερός ναός ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Κων/λεως και είναι ένας εξ αυτών που έχω την τιμή να υπηρετώ ως Ψάλτης.Από Ψαλτικής πλευράς έχουν υπηρετήσει τον ναό πολλοί μεγάλοι Ψάλτες του προηγούμενου αλλά και του παρόντος αιώνος,όπως ο Κων.Ψάχος,ο (μετέπειτα ιερέας) Παν.Τσινάρας,οι Αρχοντες Λεων. Αστέρης και Βασ.Εμμανουηλίδης κ.α. 
Κάθε χρόνο ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης προσέρχεται στον ναό με όλη την ακολουθία του κατά το Σάββατον της Α' εβδομάδος των Νηστειών όπου τιμάται το διά κολύβων θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.Κάτι που έγινε και προχθές.
Ψαλτικά οι Πατριαρχικοί χοροί προσήλθαν πλήρεις.Και είχαμε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα -μουσικά- ακολουθία μέσα στα πλαίσια πάντα της Πατριαρχικής και Πολίτικης Ψαλτικής παράδοσης. Αναφέρω τα πλέον ενδιαφέροντα,όπως το χερουβικόν σε πλ.Α του Πέτρου (εκ της Α σειράς των της εβδομάδος-το οποίο θα αναρτηθεί στον ΟΦΕΛΠ), τα Λειτουργικά σε πλ.Α του Πρίγγου και το Κοινωνικόν "Εις μνημόσυνον..." του Πέτρου.
Στο τέλος ο Παναγιώτατος ευλόγησε τα κόλυβα διά της ειδικής περί τούτου ευχής και μετά επακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα της Κοινότητος και μικρό εόρτιο πρόγραμμα από τα παιδιά του Σχολείου. Σχετική ανάρτηση έγινε Ε Δ Ω.
Από τα ψαλλέντα παραθέτω το Αποστολικό ανάγνωσμα που μου παρεχώρησε να απαγγείλλω ο Αρχων Πρωτοψάλτης και το Αξιον εστίν του Πρίγγου όπως το ψάλλαμε υπό την χοραρχία του.
Αλλες εμπειρίες ψαλτικές και γενικά Κων/πολίτικες.Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες