Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Εορτή Αγ.Τρύφωνος. Ιερός Ναός Παναγίας Βελιγραδίου Κων/λεως.

Ακολουθώντας ένα παμπάλαιο Εκκλησιαστικό έθιμο, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, κάθε χρόνο ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος Κων/λεως, προσέρχεται με "άπασαν την ακολουθίαν του",στον ιερό ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου γνωστότερο και ως Παναγία Βελιγραδίου, την 1η Φεβρουαρίου όπου εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος. 
Ο εν λόγω ιερός ναός,ο οποίος ανήκει στην περιφέρεια πού ψάλλω, σχεδόν εφάπτεται των ιστορικών οχυρωματικών Βυζαντινών τειχών, εκεί όπου και η γνωστή Πύλη Βελιγραδίου (Belgradkapi) ή πύλη του Ρηγίου ή ξυλόκερκος η απλά πύλη του δευτέρου κατά τους Βυζαντινούς.
Τον Αγιο Τρύφωνα έχουν ως προστάτη τους οι κηπουροί και όσοι ασχολούνται με την καλιέργεια της γής.Και σύμφωνα με το προαναφερθέν εκκλησιαστικό έθιμο,μετά την Θεία Λειτουργία τελείται μικρή ακολουθία και αναγινώσκεται ειδική ευχή του Αγίου γιά την προστασία των κήπων και των εν γένει φυτών, από ζιζάνια και άλλα βλαβερά ζωϋφια.
Ισως επελέγει η εν λόγω περιοχή και εκκλησία,επειδή από τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι και σήμερα,έξω από τα τείχη καλιεργούντο τεράστιες εκτάσεις με μποστάνια κατά μήκος των οχυρωματικών τειχών.
Ετσι και σήμερα,ο Παναγιώτατος Πατριάρχης προσήλθε και τήρησε το εν λόγω εκκλησιαστικό έθιμο.Από την σημερινή ακολουθία,πέραν μερικών φωτογραφιών, παραθέτω το Πασαπνοάριο που ψάλλουν οι Αρχοντες Πρωτοψάλτης και Λαμπαδάριος, δύο στιχηρά προσόμοια των αίνων, εκ των οποίων ψάλλω το δεύτερο, καθώς και τον Απόστολο τον οποίο απήγγειλα.
Και του χρόνου.
Α.- Πασαπνοάριο-Δύο προσόμοια:
Β.- Αποστολικό ανάγνωσμα ημέρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες