Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Εορτή Αρχιερέως-Επόπτου περιφερείας Υψωμαθείων-Κοντοσκαλίου-Βλάγκας.

Μία από τις πλέον ιστορικές και μεγαλύτερες Εκκλησιαστικές περιφέρειες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, είναι η περιφέρεια Υψωμαθείων, Κοντοσκαλίου και Βλάγκας.Σε παλαιότερες εποχές και προ των τραγικών γεγονότων του 1955, στην περιφέρεια αυτή διέμεναν οι περισσότεροι Ορθόδοξοι ομογενείς, οι δε Ορθόδοξοι ιεροί ναοί ήταν γεμάτοι σε κάθε ακολουθία και υπηρέτησαν σε αυτούς σπουδαίοι κληρικοί και πασίγνωστοι ψάλτες. Εντός της εν λόγω περιφέρειας βρίσκονται πέραν των λειτουργούμενων ιερών ναών και οι περισσότεροι και περικαλλείς ναοί και Μοναστήρια των Βυζαντινών, που τώρα πλέον είναι ή τζαμιά ή μουσεία.
Αρχιερατικός προϊστάμμενος τής περιφέρειας ορίσθηκε από τον Παναγιώτατο Οικ. Πατριάρχη εδώ και περίπου ενάμισυ χρόνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.κ. Μάξιμος, ο οποίος πασχίζει με κάθε τρόπο να καταφέρει να επανέλθει η ιστορική περιφέρεια πάλιν σε καλές ημέρες και ο οποίος χθές είχε τα ονομαστήριά του.(Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού).
Η εόρτιος Κυριακάτικη ακολουθία έγινε στον μεγάλο περικαλλή και από τους πιό καλοδιατηρημένους ναούς της Κ/πόλεως,την Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου. Από πρωίας προσήλθε και μάλιστα με βοήθησε στα ψαλτικά και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα,ο έλκων καταγωγήν από την Πόλη, Δικηγόρος Αθηνών, μαθητής του αειμνήστου κυρ Θρ.Στανίτσα και αντιπρόεδρος του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κων/πόλεως κ.Χαρ.Σιούφας.
Προσήλθαν και συμπροσευχήθηκαν από το ιερόν βήμα οι Σεβ/τοι Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ.Μελίτων, Καλιουπόλεως & Μαδύτου κ.Στέφανος και Κυδωνιών κ.Αθηναγόρας. Περί το τέλος δε της ακολουθίας προσήλθε δια να ευχηθεί στον εορτάζοντα και ο Αρχων Πρωτοψάλτης της Μεγ.Εκκλησίας κ.Παν.Νεοχωρίτης.
Μετά το πέρας της ακολουθίας,στην μεγάλη αίθουσα της Κοινότητας Κοντοσκαλίου, παρετέθει γεύμα σε όλους τους παρευρεθέντας πιστούς της περιφέρειας και όσους ήλθαν από άλλες περιοχές της Πόλεως.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι ο εορτάζων Σεβ/τος Μητροπολίτης τυγχάνει μουσικώτατος, είναι μέλος της επιτροπής Θ.Λατρείας του Οικ.Πατριαρχείου και είναι ιδιαίτερα λάτρης της Βυζ.μουσικής και της Πατριαρχικής παράδοσης.Παραθέτω κατωτέρω ένα μικρό ηχητικό ως ευχετήριον ενθύμιον. Πρόκειται γιά το πασαπνοάριο που έψαλλα σε ήχο πλ.Δ κατά την χθεσινή Κυριακή.


      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες