Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Η περίφημη Χρυσή Πύλη των Βυζαντινών.

Κάθε φορά που περπατάω εξωτερικά από τα Βυζαντινά τείχη στην περιοχή του Γεντί-Κουλέ ή κάθε φορά που πάω στο Ρωμέϊκο γηροκομείο του Μπαλουκλί γιά να χαιρετίσω τους δύο τελευταίους Αρχοντες των αναλογίων του Πατριαρχικού Ναού, αλλά και άλλους εκεί τρόφιμους, μπαινοβγαίνω από την πύλη του Γεντί-Κουλέ, πού ήταν μία από τις πολλές πύλες κατά μήκος των Βυζαντινών τειχών.
Λίγο παρακάτω ανατολικά μετά τους πύργους του Γεντίκουλέ, που κτίσθηκαν μετά την άλωση από τους Οθωμανούς και είναι εμφανής η διαφορά κτισίματος από τα Βυζαντινά τείχη, αντικρύζεις δύο τεράστιους τετράγωνους οχυρωματικούς Βυζαντινούς πύργους. Ανάμεσά τους διακρίνεται μία μεγάλη πύλη χτισμένη.
Η διέλευση προς αυτή την πλευρά των τειχών και την εν λόγω πύλη είναι σχεδόν αδύνατη.Αφ' ενός γιατί δίπλα από την πύλη του Γεντί-Κουλέ η πρόσβαση είναι κλειστή με τεράστια κάγκελα και αφ' ετέρου γιατί στην παλαιά προστατευτική προ του τείχους τάφρο των Βυζαντινών, βάζουν μποστάνια και υπάρχουν φράκτες προστασίας από παντού.
Πιό κάτω ακριβώς απέναντι από την κλειστή τεράστια πύλη, βρίσκεται και ένα Μουσουλμανικό νεκροταφείο φραγμένο. Ετσι είναι αδύνατο να πλησιάσεις. Ρώτησα και έμαθα ότι είναι η περίφημη Χρυσή Πύλη των Βυζαντινών όπου ήταν ειδική πύλη γιά εισόδους Αυτοκρατόρων μετά από νίκες και γιά άλλες επίσημες πομπές και υποδοχές.
Εντυπωσιακή παρά την φθορά του χρόνου και τις όποιες μεταβολές ειναι η εν λόγω πύλη με τους κίονες και όλη την δομική της μορφή. Υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές και εντυπωσιακές πληροφορίες γι' αυτήν στο διαδίκτυο, διαθέσιμες γιά όλους. Ως πλέον ενημερωμένη και με λεπτομερείς αναφορές γιά όλες τις πύλες, προτείνω μία σχετική ανάρτηση στο μπλόγκ "Τι χαμπέρια από την Πόλη"  Ε Δ Ω
Πάντως είναι εντελώς διαφορετική η εικόνα, αλλά και τα συναισθήματα που προσλαμβάνεις όταν βρίσκεσαι εκεί με την φυσική σου παρουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες