Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Αξιοπρεπής και οικειοθελής Ψαλτική αποχώρηση του Πρωτοψάλτου Αγ.Σπυρίδωνος Σπάρτης κυρ Γιάννη Βοζόλα.

Γνωρίζω πολλά χρόνια τον εκ Σελασίας Σπάρτης κυρ Γιάννη Βοζόλα. Ηταν ο μέχρι χθες Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια πού και εγώ ψάλλω ως Πρωτοψάλτης τού Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης,τον γνώρισα καλύτερα και περισσότερο.
Ψάλλαμε πολλάκις σε πανηγύρεις σε εκδηλώσεις τού Συλλόγου και σε άλλες εκδηλώσεις χαράς και λύπης.Πρόκειται γιά έναν γνήσιο άνθρωπο τής Ελληνικής υπαίθρου, προσηνή ευχάριστο και πάνω από όλα με ακέραιο χαρακτήρα. Το επάγγελμά του ήταν αγρότης από παιδί όπου εκεί στα χωράφια του στην όμορφη Σελασία,έδοσε το είναι του σε αυτά και εκ των οποίων μεγάλωσε και την εξαιρετική οικογένειά του.
Ο κυρ Γιάννης είχε υποβάλλει παραίτηση από το δεξιό αναλόγιο τού Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης από τριετίας. Ομως επειδή δεν είχε ανευρεθεί κατάλληλος αντικαταστάτης του, ο Ιερεύς και το Συμβούλιο τον είχαν παρακαλέσει να μείνει ώσπου να βρεθεί πράγμα πού έπραξε.
Χθες 12-6-2016 Κυριακή των Πατέρων και αφού ανευρέθει ο αντικαταστάτης του,ο κυρ Γιάννης έψαλλε τελευταία φορά ως Πρωτοψάλτης. Με μέριμνα τού Εφημερίου του Ιερού Ναού π.Σεραφείμ Κοσμά (ενός νέου κληρικού λίαν κατηρτισμένου και μουσικά και με ιδιαίτερη αγάπη πρός την Ψαλτική τάξη) έγινε στο τέλος της Θ.Λειτουργίας μία μικρή τιμητική αναφορά στον αποχωρούντα Πρωτοψάλτη.
Μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος και τού απένειμε και τιμητική πλακέτα εκ μέρους τού Ιερού Ναού.Μίλησα επίσης και εγώ ως εκπρόσωπος τού Μουσικού Συνδέσμου Λακωνίας "Πέτρος ο Πελοποννήσιος" καθώς και ο Λαμπαδάριος τού Ναού και χρόνια συνεργάτης του κ.Κονιδιτσιώτης.
Γενικά ήταν μία συγκινητική εκδήλωση αγάπης γιά τον έγκαιρα και αξιοπρεπώς αποχωρήσαντα Πρωτοψάλτη και αξίζουν συγχαρητήρια στον Πανοσιολογιώτατο γιά την πρωτοβουλία του αυτή. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή πού ο αποχωρών έβγαλε το ράσο του πού επί 44 ολόκληρα χρόνια φορούσε στο στασίδι του και το φόρεσε στον αντικαταστάτη του τον εκ Γερακίου Λακωνίας Πρωτοψάλτη μέχρι σήμερα τού Ι.Ναού Μεταμορφώσεως Θεσ/κης κ.Παναγιώτη Χρόνη, καθηγητή τής Ψαλτικής ο οποίος θα αναλάβει και την Σχολή Βυζ.Μουσικής της Μητροπόλεώς μας.
Λίγα Βιογραφικά γιά τον κ.Ιωάννη Βοζόλα:
Είναι γέννημα θρέμμα της Σελασίας Σπάρτης.Είναι ογδόντα ετών.Ψαλτικά ξεκίνησε από παιδί σε ένα μαθητή του Παναγιωτόπουλου-Κούρου ονόματι Βουβαλίδη Ιωάννη.Το 1959 όντας Στρατιώτης στην Θεσ/κη έκανε μαθήματα επί 8μηνο στον Αθ.Καραμάνη μαζί με άλλους γνωστούς μαθητές του.Το 1963 πού απολύθηκε συνέχισε τα μαθήματα στον Πρωτοψάλτη Μπονάνο στην Σπάρτη.Το 1967 διορίστηκε αριστερά στον Αγιο Σπυρίδωνα με δεξιά τον Πρωτοψάλτη Καλαβρυτινό. Απεχωρησε μετά ενα έτος και επανήλθε το 1972 με Πρωτοψάλτη τον εκ Πύργου Ηλείας κ.Κυριακόπουλο Νικόλαο από τον οποίο διδάχθηκε περισσότερα.Το έτος 1984 ανέλαβε το δεξιό αναλόγιο μέχρι σήμερα. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη τού Συλλόγου Ιεροψαλτών Λακωνίας "Πέτρος Πελοποννήσιος" τού οποίου ήταν πάντα γιά χρόνια στο Δ/κό Συμβούλιο και χρημάτισε και Πρόεδρος.
Με τον κυρ Γιάννη,στον οποίο εύχομαι μακροημέρευση,φυσικά δεν θα χαθούμε. Αλλωστε είναι πάντα φιλόξενος εκεί στο όμορφο χωριό του,το δε κρασί του ασύγκριτο.Οφείλω να γράψω και το ότι μού έκανε προ λίγου καιρού ένα πολύτιμο δώρο.Εναν θαυμάσιο χειρόγραφο κώδικα στην νέα μέθοδο με πάρα πολλά μέλη τού συντοπίτη μας κυρ Πέτρου Λαμπαδαρίου.
Εκτός από τις παραπάνω φωτογραφίες,παραθέτω και ένα μικρό βίντεο με στιγμιότυπα από την εκδήλωση.

1 σχόλιο:

  1. Συγκινητικές στιγμές. Εύχομαι ό,τι καλύτερο στον κ. Ιωάννη και να συνεχίζει να ψάλλει με την ζωή του. Για δε τον φίλο μου Παναγιώτη, εύχομαι ό,τι καλύτερο και κυρίως μια καλή συνεργασία, διότι είναι άνθρωπος της προσφοράς και της θυσίας. Ο άγιος Σπυρίδων να είναι προστάτης σε όλα αυτά και να σας σκεπάζει και να σας ενδυναμώνει, με τις πρεσβείες του στον Κύριόν μας Ιησού Χριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες