Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων στον Ακούμαρο Γυθείου.


Σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο,στον μεγάλο λόφο πού τον λένε οι ντόπιοι Ακούμαρο,πίσω από το Γύθειο,απ' όπου βλέπεις κάτω σε υπέροχη πανοραμική θέα όλο το Γύθειο με το λιμάνι του και το ξακουστό νησί του την Κρανάη καθώς και το απέραντο γαλάζιο τού Λακωνικού κόλπου,ως πέρα στα Κήθυρα,βρίσκεται η γυναικεία Μονή τών Αγίων Πάντων.
Δεν είναι ακριβώς σαν τα άλλα Μοναστήρια με μανδρότοιχους και πύλες. Είναι μία μικρή εκκλησία και δίπλα υπάρχει ένα συγκρότημα όπου διαμένει η Μοναχή Χριστονύμφη με την συνοδεία της.Στα αριστερά τού λόφου είναι κτιριακό συγκρότημα τής Μητροπόλεως Μάνης όπου διαμένουν και συντηρούνται άτομα χρονίως πάσχοντα.
Κάθε χρόνο στην εορτή τού Μοναστηριού τελείται πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και γίνεται μία μικρή περιφορά τής εικόνος στον αύλειο χώρο τού ιδρύματος. Και την επομένη τελείται ο Ορθρος και Αρχιερατική Θ.Λειτουργία.Φέτος κλήθηκα από την γερόντισσα (η οποία είναι και μακρινή συγγενής) και έψαλλα κατά τον εσπερινό. Μαζί μου και ο φίλος Πρωτοψάλτης τού Μητροπολιτικού Ναού Γυθείου Κυριάκος Δερδελάκος.
Εκτός τών άλλων βρήκα και φίλους αλλά και συγγενείς μακρινούς από το Τζανιάνικο,όπως τον Τάσσο τον Τζανάκο Δικαστή και τον αδελφό του Λάζαρο,πού είχα πολλά χρόνια να τούς δώ και χαρήκαμε όλοι ενθυμηθέντες και τόσα πολλά.
Μετά το πέρας τού εσπερινού και της περιφοράς μάς δεξιώθηκε η γερόντισσα με γλυκίσματα Μάνης χειροποίητα.
Ηταν μία υπέροχη εμπειρία και τού χρόνου με το καλό.
Εγινε και σχετικό ρεπορτάζ σε εφημερίδα Εκκλησιαστικών ειδήσεων εδώ:
http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/9058-panigurikos-esperinos-ton-agion-panton-sto-gutheio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες