Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Στα ωραία Βέρια τού Πάρνωνα Λακωνίας.

Ο Πάρνωνας είναι ένα από τα πλέον όμορφα και πλουσιώτερα σε χλωρίδα και πανίδα βουνά τής Ελλάδας.Προσβάσιμος από παντού με ομαλά χωμάτινα εύφορα εδάφη και άφθονα νερά. Τα πολλά χωριά του είναι όλα πανέμορφα και γιά άγνωστο λόγο το όνομα τών περισσοτέρων αρχίζει από "Β",όπως π.χ Βρέσθενα, Βασσαράς, Βαμβακού, Βαρβίτσα, Βέρια κ.α.
Βρέθηκα και φιλοξενήθηκα αυτές τις μέρες σε ένα από αυτά τα χωριά τα Βέρια.Είναι σε 1000 μέτρα υψόμετρο πλούσιο σε βλάστηση και νερά, απόλυτα ήσυχο και δροσερό μέσα στα έλατα και στα πεύκα.
Κοντά του είναι το Μοναστήρι τών Αγίων Αναργύρων,ένα από τα πλέον ιστορικά και παλαιά Μοναστήρια τής Λακωνίας. Εχει μικρή αδελφότητα αλλά όλοι οι μοναχοί του είναι  δραστήριοι και μορφωμένοι,με πλούσιο θρησκευτικό έργο σε όλη την περιοχή και όχι μόνο,ακόμη και ιεραποστολικό.
Εκτός από τις εορτές τών Αγίων Αναργύρων το Μοναστήρι τιμά και πανηγυρίζει ιδιαίτερα τον Οσιο Ηλία τον νέο ο οποίος ασκήτευσε στο Μοναστήρι περί τον 8ο αιώνα και το έργο του το έχουν πλήρως ερευνήσει και καταγράψει στο Μοναστήρι και μάλιστα έχουν γίνει και ειδικά συνέδρια και ημερίδες.Η μνήμη του τιμάται σήμερα δηλαδή κάθε 17 Αυγούστου και οι τελούμενες ακολουθίες είναι απόλυτα μυσταγωγικές.
Φιλοξενήθηκα σε ένα παλαιό πέτρινο δίπατο σπίτι,στην αρχή τού χωριού, πλήρως ανακαινισμένο σε κάθε του λεπτομέρεια από τον φίλο μερακλή ιδιοκτήτη του,πού σεβάστηκε πλήρως κατά την ολική ανακαίνισή, όλα τα παλαιά στοιχεία του.Εδώ σίγουρα απολαμβάνεις την πλήρη ηρεμία τής φύσης,την φυσική δροσιά και τον ήσυχο ύπνο.
Η παρουσία τών ντόπιων αλλά και τών παραθεριστών είναι διακριτική και ο πλήρης σεβασμός τής κοινής ησυχίας σε κάνει να σκέπτεσαι ότι υπάρχουν ακόμα μέρη πού επιβιώνει ο πολιτισμός και ο στοιχειώδης αλληλοσεβασμός......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες