Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Βρέσθενα-Εκατόχρονα τού Ιερού Ναού.

Τα Βρέσθενα είναι ένα από τα πλέον όμορφα και ιστορικά κεφαλοχώρια τής Λακεδαίμονος.Ανήκει στο σύμπλεγμα τών χωριών τού Πάρνωνα με πολλά νερά και εύφορα εδάφη.Γιά πολλά χρόνια ήταν από τα μεγαλύτερα και πλουσιώτερα χωριά τής περιοχής και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά την επανάσταση τού 1821.
Ο κεντρικός ενοριακός του ναός πανηγυρίζει την 8 Σεπτεμβρίου στο Γεννέσιο τής Θεοτόκου.
Προκέιται γιά έναν επιβλητικό πανέμορφο ναό πού φέτος συμπλήρωσε μία εκατονταετία ζωής.
Περιβάλλεται από ένα μεγάλο προαύλιο και οι βρύσες πού υπάρχουν σε ειδικό πέτρινο κιόσκι εκβάλουν χειμώνα καλοκαίρι πλούσιο και γάργαρο νερό.
Η ενορία και οι τοπικοί σύλλογοι τού χωριού θέλοντας να τιμήσουν αυτήν την εκατονταετηρίδα διοργάνωσαν διάφορες εκδηλώσεις. Μία από αυτές η κυριώτερη ήταν η τέλεση τής Θείας Λειτουργίας το Σάββατο 20-8-2016.
Κλήθηκα λοιπόν να ψάλλω σε αυτή.
Λόγω εκτάκτου κωλύματος τού Μητροπολίτου λειτούργησε ο σεβαστός Πρωτοσύγγελος τής Μητρόπολης ο πασίγνωστος σε όλη την Λακεδαίμονα παπαΓιώργης Μπλάθρας πού είναι και γέννημα θρέμμα τών Βρεσθένων αφού εκεί μεγαλωσε και ανδρώθηκε μέσα στην εκκλησία όπου και έψαλλε. Και όπως ήταν φυσικό η συγκίνησή του ήταν μεγάλη.Μαζί του συλλειτούργησε και ο εφημέριος τού χωριού ο π.Ιωάννης.
Θα ήθελα να επισημάνω την ιδιαίτερη κατανυκτικότητα αλλά ταυτόχρονα και μεγαλοπρέπεια τού ναού εσωτερικά.
Τα ψαλτήρια μπροστά,στην θέση πού τούς πρέπει και διαχωριζόμενα με αυτό το χαρακτηριστικό κιγκλίδωμα πού έχουν οι περισσότεροι ναοί τής Κων/πολης.
Ευχαριστήθηκα ψάλσιμο και ακολουθία.Παραθέτω στο τέλος και κάτι ηχητικό. Το Αξιον εστίν σε ήχο Γ' μελοποίηση Δημ.Σουρλατζή πού έψαλλα.
Μετά την Λειτουργία έγιναν εξωτερικά ομιλίες με κύρια την ομιλία τού παπαΓιώργη πού είναι και φανατικός ιστοριοδίφης. Επακολούθησε εόρτιο τοπικό γλέντι.
Πάντα τέτοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες