Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας Ταϋγετος στα 1200 μέτρα.

Στην οροσειρά τού ξακουστού Ταϋγέτου, στα όρια τών νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας και στα όρια τριών Μητροπόλεων (Μάνης-Σπάρτης & Μεσσηνίας) υπάρχει το πασίγνωστο Μοναστήρι-Προσκύνημα πού εορτάζει στο Γεννέσιο τής Παναγίας δηλαδή στις 8 Σεπτεμβρίου,πιό γνωστό και ως Παναγία  Γιάτρισσα.
Είναι ψηλα πάνω σε έναν επιβλητικό λόφο,περίπου στα 1200μ υψόμετρο.
Εκεί είχα να πάω από έφηβος.Κλήθηκα από την Μητρόπολη Μάνης στην οποία ανήκει η Μονή να ψάλλω την πανήγυρή της και στον εσπερινό και τήν κυριώνυμη ημέρα,μαζί με τούς φίλους ψάλτες από το Γύθειο,τα αδέλφια Κυριάκο και Αργύρη Δερδελάκο.Φυσικά διανυκτέρευσα στην Μονή.
Η διαδρομή είναι σχετικά καλή και διέρχεται από πολλά χωριά τα λεγόμενα και Μπαρδουνοχώρια.Με το πού φτάνεις εκεί πάνω ψηλά,αμέσως η ατμόσφαιρα αλλάζει.Νοιώθεις την αγριάδα τού Ταϋγέτου και το κρύο. Φυσικά η θέα είναι μοναδική.
Τα τελευταία χρόνια το Μοναστήρι έχει αλλάξει πάρα πολύ.Κατ' αρχήν έχει λάβει όψη κάστρου εξωτερικά,αφού περιβάλλεται όλο από διπλό τοίχο. Μέσα έχουν φτιαχτεί όλοι σχεδόν οι χώροι,έχει πολλά κελιά και άλλες βοηθητικές αίθουσες.Το Καθολικό έχει ολόκληρο πλέον αγιογραφηθεί.
Παρά τις φετεινές μεγάλες νεροποντές την παραμονή τής εορτής,πολύς κόσμος ανέβηκε στο Μοναστήρι.Κατά τον εσπερινό προεξήρχε ο Πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Μάνης π.Συμεών με συμμετοχή Μοναχών και εφημερίων.Μετά τον εσπερινό επακολούθησε Παράκληση και εν συνεχεία αγρυπνία πού Λειτούργησε ο καθηγούμενος της Μονής π.Χρυσόστομος.
Την κυριώνυμη ημέρα χοροστάτησε και Λειτούργησε ο γεραρός Μητροπολίτης Μάνης κ.κ Χρυσόστομος.Οι αρτοκλασίες ήταν πάρα πολλές και κατέκλυσαν όλους τούς χώρους του σολέα.
Ψάλαμε ήσυχα και με άνεση και όλα πήγαν κατ' ευχήν.Ασφαλώς και την παραμονή και την κύρια ημέρα μετά τις ακολουθίες επακολούθησε πλούσια Μοναστηριακή τράπεζα με τοπικά προϊόντα.
Αυτό πού διαπιστώνει κάθε επισκέπτης είναι ότι το Μοναστήρι έχει πλέον μπεί με ορμή στον δρόμο τής νέας ανθηφόρου πορείας του, τής περαιτέρω ανάπτυξης και είναι πασιφανές ότι σε λίγα χρόνια θα καταστεί ένα από τα πλέον επισκέψιμα Μοναστήρια τής Πελοποννήσου.
Ηταν μία ευφρόσυνος διήμερη Ψαλτική και όχι μόνο εμπειρία.Και τού χρόνου με υγεία.
Παραθετω και ένα βιντεάκι με το Δοξαστικό των αίνων,όπως το έψαλα σε μέλος τού Πέτρου Πελοποννησίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες