Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Αγιος Κωνσταντίνος Ομονοίας.Ηχητικό. Λειτουργικά Ιωαν.Μαθιουδάκης.

Στο κέντρο της Αθήνας,εκεί πιό κάτω από την πασίγνωστη και περιβόητη πλατεία Ομονοίας,βρίσκεται ο περικαλλής και ιστορικός ιερός ναός του Αγίου Κων/νου.Οποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα είναι εύκολο και θα βρεί πολλά αν τα αναζητήσει στο διαδίκτυο.
Για χρόνια και ύστερα από τις μεγάλες ζημιές που είχε υποστεί από τους σεισμούς ήταν καλυμμένος από σκαλωσιές και λινάτσες.Ενα θέαμα πολύ άσχημο.Οι δε ακολουθίες γινόντουσαν στο υπόγειο παρεκκλήσιο που έχει είσοδο επί της Αγίου Κων/νου.Κάθε φορά που διερχόμουν από εκεί λυπόμουν ιδιαίτερα και μάλιστα όταν αποκαταστάθηκε το έναντι του ναού κτίριο του Εθνικού θεάτρου ο ναός φάνταζε πολύ άσχημα.
Προ ημερών που ξαναπέρασα από εκεί με περίμενε μία πολύ ευχάριστη έκπληξη. Αντίκρυσα τον επιβλητικό ναό χωρίς σκαλωσιές και επισκευασμένο σε όλο του το μεγαλείο.Ασφαλώς και επειδή ήταν ώρα που ήταν ανοικτός,μπήκα μέσα και διαπίστωσα ότι και μέσα είχε πλήρως αποκατασταθεί και πλέον παρουσιαζόταν με όλη την μεγαλοπρέπειά του.
Στην λίγη ώρα που κάθησα θυμήθηκα νεανικά ψαλτικά χρόνια.Τις συναυλίες ψαλτικής που είχα παρακολουθήσει ή συμμετάσχει με σπουδαίες χορωδίες.Τις πανηγύρεις του ναού στις οποίες μαζί με τον αείμνηστο Θεόδωρο Βασιλείου, βοηθούσαμε τον επίσης αείμνηστο κοινό μας φίλο Γιάννη Μαθιουδάκη πού ήταν γιά πολλά χρόνια Λαμπαδάριος του ναού,με Πρωτοψάλτη τον  Μακαρώνη Παναγιώτη.
Αποχώρησα από τον ναό με ανάμικτα συναισθήματα, Από την μία χαράς που επιτέλους αυτός ο περίφημος ναός ξαναβρήκε την αίγλη και ομορφιά του και από την άλλη λύπης γιατί πρόσωπα άρρηκτα συνδεδεμένα με τις νεανικές ψαλτικές ανησυχίες μου δεν ζουν πλέον.
Στο αρχείο μου βρήκα ένα ηχητικό με τον αείμνηστο Γιάννη Μαθιουδάκη, ηχογραφημένο εν ώρα ακολουθίας μέσα στον Αγιο Κων/νο,περίπου το 1980. Ψάλλει τα Λειτουργικά σε λέγετο του Θρ.Στανίτσα.Ο Γιάννης Μαθιουδάκης ήταν μαθητής του Θεοδόση Γεωργιάδη και γιά λίγο του Αθαν. Παναγιωτίδη.Διπλωματούχος του Εθνικού ωδείου,λίαν καλλίφωνος και λεπτολόγος στα μουσικά.Εγραψε και ένα βιβλίο "Περί Συμφωνιών της Β.Μ",αλλά νομίζω δεν πρόλαβε να το εκδόσει.
υ.γ. Στον Αγιο Κων/νο έψαλλε παλαιά και ο αείμνηστος κυρ Γεώργιος Σύρκας. Μάλιστα διακαώς ψάχναμε όλοι εκεί στα χρόνια του 70-80 να βρούμε την ηχογράφηση μιάς Κυριακής, όπου έψαλλε γύρω στα 1962 δεξιά ο Αρχων κυρ Θρ.Στανίτσας και αριστερά ο Γ.Σύρκας και είχε προκαλέσει μεγάλο ψαλτικό γεγονός.Και τυχαία μάλλον τώρα ύστερα από τόσα χρόνια την βρήκα σε αρχείο ατόμου που δεν φανταζόμουν. Αν όντως δεν έχει φθαρεί θα καθαρισθεί και θα αναρτηθεί.

1 σχόλιο:

  1. Ο αείμνηστος ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ υπήρξε άριστος ψάλτης και πολύ ψαγμένος γύρω απο την εκφορά της φωνής και τις αναπνοές.Υπήρξε βασικό στέλεχος στις περισσότερες χορωδές της εποχής του.Είχαμε συνυπάρξει στις χορωδίες ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΠΕΤΤΑ-ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗ κλπ.Κρίμα που δεν υπάρχουν ηχοφραφήσεις του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες