Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Αγ.Κυριακή Κων/λη-15-10-2017. Ηχητικά και αναμνήσεις ενός χρόνου.

Πριν ένα χρόνο περίπου είχαμε έλθει με τον φίλο και μαθητή μου Ευάγγελο, αμφότεροι τότε Ψάλτες του Μητροπολιτικού Ι.Ναού Σπάρτης, προσκυνητές στην Βασιλεύουσα. Και έτυχε περπατώντας στα σοκάκια της Πόλης, τον πρώτο λειτουργούμενο ναό που συναντήσαμε να είναι η Αγία Κυριακή στην περιοχή Κοντοσκαλίου (τουρκιστί cum capi δλδ πύλη της άμμου).Πρόκειται γιά έναν περίλαμπρο ναό με εξαιρετική ηχητική που κτίσθηκε σε μέρες άνθησης της Ρωμέϊκης ομογένειας. Σήμερα η εν λόγω περιοχή είναι πολύ υποβαθμισμένη.
Στον χρόνο λοιπόν αυτόν που πέρασε άλλαξαν πολλά. Αμφότεροι πλέον δεν διαμένουμε στην Σπάρτη. Εγώ από τριμήνου διαμένω στην Κων/πολη όντας Ψάλτης στις Εκκλησιές της περιφέρειας Υψωμαθείων Κοντοσκαλίου και Βλάγκας. Ο Ευάγγελος διαμένει στο Ηράκλειο Κρήτης και ψάλλει στις Αρχάνες.
Αυτές τις ημέρες βρίσκεται πάλιν στην Βασιλεύουσα. Ετσι μας δόθηκε η ευκαιρία να ψάλλουμε μαζί μετά από τόσο καιρό μνησθέντες ημερών ωραίων.Λειτούργησε ο εφημέριος της περιοχής Κοντοσκαλίου π.Βασίλειος,απλά κατανυκτικά σύντομα. Ως πολύτιμα ενθύμια αναρτώ δύο βίντεο.Το ένα με εικόνα όπου ψάλλουμε το Πασαπνοάριο και τρία στιχηρά των αίνων του Β' ήχου και αυτό γιά να καταφανεί η μεγαλοπρέπεια και η εξαιρετική ηχητική του ναού χωρίς καθόλου μικρόφωνα και καμία επεξεργασία.
Το δεύτερο με μουσικό κείμενο είναι η αργή Δοξολογία του Ιακώβου πρωτοψάλτου σε ήχο πλ.Δ (πλήρη και με το ασματικό της), όπως -και με τις όποιες ατέλειες της δια ζώσης ηχογράφησης- αποδόσαμε την οποία όμως ευχαριστηθήκαμε. Πάντα τέτοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες