Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Αγιος Δημήτριος Ξηροκρήνης. Ενα ιδιαίτερο Κων/πολίτικο Αγίασμα.

Η διαδρομή από το κέντρο της Κ/Πολης προς τα βόρεια του Βοσπόρου από την Ευρωπαϊκή πλευρά,είναι ιδιαίτερα όμορφη και ενδιαφέρουσα. Μέσα από παλάτια, περίτεχνα αρχοντικά και μεγάλα πάρκα από την μία πλευρά και τον Βόσπορο με τις μαρίνες και τα ατέλειωτα δρομολόγια κάθε είδους πλεούμενου από την άλλη, νοιώθεις την καλή και φημισμένη πλευρά της Πόλης.
Στο ύψος της Ξηροκρήνης  (Kurucesme) βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Κων/λεως. Εκεί υπάρχει από αιώνων και το ξακουστό ομώνυμο αγίασμα. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και προσεγμένη με πολυτελή γιώτ δεμένα στην Βοσπορίτικη προκυμαία και με πολύ προσεγμένα καταστήματα.
Ο Ιερός Ναός είναι αρχιτεκτονικά όπως οι περισσότεροι της Κ/Πολης και σε πολύ καλή κατάσταση εσωτερικά και εξωτερικά.
Αυτό που σε εντυπωσιάζει είναι το αγίασμα το οποίο το βρίσκεις ακολουθώντας ένα μακρύ τούνελ που συνέχεια στάζει από τους σταλακτίτες της οροφής. Εχει δε πάντα νερό και από τον βράχο που αναβλύζει ρέει στο κεντρικό σημείο πάνω από τον Ναό όπου εκεί υπάρχει ειδικός χώρος.Για το εν λόγω αγίασμα προσέρχονται όπως έμαθα πάρα πολλοί Τούρκοι -ειδικά το Σάββατο- όπου και το τιμούν ιδιαίτερα.
Εντός του Ιερού Ναού,οπου από επιγραφή φαίνεται ότι κτίσθηκε το 1798 και ανεκαινίσθη το 1832,υπάρχουν τύμβοι μεγάλων δωρητών ευεργετών και ιστορικών προσώπων που συνδέθηκαν με την ιστορία του Ναού και του Αγιάσματος.
Γενικά πέραν του θρησκευτικού συναισθήματος,το όλον συγκρότημα ομού με τις Αγιογραφίες,τις επιγραφές και όλα τα ενθυμήματα σε γεμίζουν με κάθε είδους σκέψεις. 
Ως ενθύμιον της ιδιαίτερης εμπειρίας μου από την επίσκεψη και προσκύνηση του Αγιάσματος του αύριον εορταζομένου Αγίου Δημητρίου έψαλλα από το δεξιό αναλόγιο (και εδώ-και θα το επαναλαμβάνω συνεχώς-τα αναλόγια στην σωστή τους θέση) το Απολυτίκιον του Αγίου.
Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες