Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Χάλκη Πριγκηπονήσσων - Εξαιρετική εμπειρία

Αναχωρώντας από την προκυμαία του πολύβουου Εμίνονου με το πλοίο γιά τα Πριγκηπονήσια, απομακρύνεσαι από την Κ-Πολη υπό την καθηλωτική σκέπη της ΑγιάΣοφιάς.Το τρίτο κατά σειράν νησί που συναντάς και ανήκει στο σύμπλεγμα των Πριγκηπονησιών είναι η Χάλκη (τουρκ.Heybeli ada).
Πλησιάζοντας με το πλοίο αντικρύζεις στην κορυφή του νησιού το μεγάλο και επιβλητικό κτίριο της περίφημης και ιστορικής Θεολογικής Σχολής της Μεγάλης Εκκλησίας όπου και η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας.
Σήμερα έψαλλα στο καθολικό της Μονής που είναι επ' ονόματι της Αγίας Τριάδας κατά τον Ορθρο και την Θ.Λειτουργία μαζί και με δύο νεαρά παιδιά από Θεσ/κη. Λειτούργησε (ως απλός ιερέας) ο εορτάζων ηγούμενος της Μονής Σεβ/τος Μητρ/της Προύσσης κ.κ.Ελπιδοφόρος.  Διακόνησε ο αδελφός της Μονής π.Γεδεών. Ολόκληρη η ακολουθία έγινε με ιδιαίτερα λιτό και κατανυκτικό τρόπο.
Μετά την διανομή του αντιδώρου επακολούθησε κέρασμα στην μεγάλη αίθουσα τελετών της ιστορικής Θεολογικής Σχολής όπου στους τοίχους δεσπόζουν οι προσωπογραφίες Πατριαρχών, ιδρυτών, ευεργετών και άλλων προσώπων που συνδέθηκαν με την Σχολή.
Εν συνεχεία παρετέθει στην τραπεζαρία εόρτιος Μοναστηριακή τράπεζα σε όλους τους παρευρεθέντες.Ασφαλώς και είναι απαραίτητη η περιήγηση κάθε επισκέπτη και στους εσωτερικούς αλλά και στους εξωτερικούς χώρους της Μονής.
Στις αίθουσες διδασκαλίας παραμένουν τα γνώριμα σε όλους εμάς τους παλαιούς ξύλινα θρανία και οι τεράστιοι πίνακες με τις κιμωλίες.

Επίσης στην τεράστια και πασίγνωστη βιβλιοθήκη με τα χιλιάδες βιβλία υπάρχουν και αρκετά πρωτότυπα της Ψαλτικής . Αλλά και εξωτερικά στους κήπους και την μεγάλη ποικιλία φυτών και δένδρων κάθε είδους και τόπου.
Η κεντρική εικόνα που σου μένει είναι ότι όλα εσωτερικά και εξωτερικά είναι πανέτοιμα και εν αναμονή σπουδαστών. Και μακάρι να έλθει αυτή η μέρα.
Πέραν των φωτογραφιών που επέλεξα από την σημερινή πρώτη επίσκεψή μου στην Χάλκη,παραθέτω ως ενθύμιον και ένα μικρό ερασιτεχνικό βίντεο όπου ψάλλω το Αξιον εστίν σε πλ.Α ήχο γνωστόν και ως Πατριαρχικόν από το δεξιό αναλόγιο του Καθολικού της Μονής.Εκεί όπου μεγάλα αναστήματα της Ψαλτικής τέχνης κατέθεσαν την τέχνη και την ψυχή τους.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες