Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Πανήγυρις ι.ν.Αγ.Μηνά Υψωμαθείων Κων/πόλεως-2017

Μεταξύ των ένδεκα (11) ιερών ναών που ανήκουν στην περιφέρεια Υψωμαθείων-Κοντοσκαλίου- Βλάγκας, στούς οποίους έχω την τιμή -και ίσως το μοναδικό προνόμιο- να είμαι Πρωτοψάλτης,ανήκει και ο ιστορικός ιερός ναός του Αγίου Μηνά.Μάλιστα κάτωθι του ναού υπάρχει και αγίασμα.Αναφέρεται και ως προϋπάρχων ναός των Αγίων Κάρπου και Παπύλου.Και ο εν λόγω ναός υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά τα τραγικά γεγονότα του 1955.Σήμερα έχει αποκατασταθεί και είναι σε καλή σχετικά κατάσταση.
Γιά την φετεινή επέτειο πανήγυρη στον Μ.Εσπερινό προσήλθε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης με όλη την συνοδεία του κατά τάξιν.Συνέψαλλα στο δεξιό αναλόγιο με τον Αρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.Ε όπως κατ΄έθος παλαιόν συνηθίζεται. Αριστερά έψαλλε ο Β' Δομέστιχος της Μ.Ε.
Στο τέλος του Εσπερινού ο Αρχιερατικώς προϊστάμμενος της περιφέρειας Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος προσφώνησε τον Παναγιώτατο ευχαριστώντας τον γιά την παρουσία του και επίσης τον ενημέρωσε -όπως και όλους τους παρευρεθέντες- γιά τον ιερό ναό και γιά την περιφέρεια γενικότερα. 
Κατά την σημερινή κυριώνυμο ημέρα τελέσθησαν με λαμπρότητα οι ακολουθίες του Ορθρου και της Θ.Λειτουργίας. Λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Σηλυβρίας που τυγχάνει και μουσικώτατος. Παρευρέθει και ο Σεβασμιώτατος και επίσης μουσικώτατος Μητροπολίτης Καλιουπόλεως και Μαδύτου κ.Στέφανος,ο οποίος μάλιστα συνέψαλλε μαζί μου από το δεξιό αναλόγιον. 
Τα του αριστερού χορού έψαλλε ο Διονυσιάτης Μοναχός Νικόλαος και αυτός μύστης της Βυζαντινής μουσικής και της Κων/πολίτικης εν γένει παράδοσης. Επίσης βοήθησε στο αναλόγιο και ο εκ Ναυπλίου τακτικός επισκέπτης της Κων/πολης και ερευνητής κ.Χρήστος Δρούγκας.
Γενικά η εμπειρία μου από την πρώτη επέτειο πανήγυρη του Αγίου Μηνά στα περιώνυμα Ψωμαθειά της Πόλης ήταν εξαιρετική.
Παραθέτω εκτός της φωτό ως ενθύμιον και ένα μικρό ερασιτεχνικό βίντεο όπου ψάλλω ένα εσπέριο στιχηρό προσόμοιο. Και μάλιστα υπό το βλέμμα του Πατριάρχου και το ίσον του Πρωτοψάλτου. 
Αλλιώτικες εμπειρίες. Και του χρόνου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες