Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Κ/Πολη-Φανάρι=Θρονική εορτή 2017

Η θρονική εορτή της Μεγάλης Εκκλησίας της Κων/πόλεως είναι κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου, όπου και η μνήμη του μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.
Οι πανηγυρικές ακολουθίες τελούνται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκα στην Κων/πολη και στον Πάνσεπτο κατά την εν λόγω θρονική εορτή.
Κατά τον σημερινό πανηγυρικό μεγάλο εσπερινό,το Φανάρι ήταν ολόκληρο φωτεινό και λαμπερό.Στον πρόναο σε "υποδεχόταν" η στολισμένη παλαιότατη εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα.
Στον κυρίως ναό όλα και όλοι με τάξη στις θέσεις των.Η ακολουθία τελέσθηκε με μεγαλοπρέπεια αλλά ταυτόχρονα με λιτότητα και απλότητα. Τίποτα στην τύχη. Τα πάντα ακολουθούσαν την απ'αιώνων τάξη,χωρίς αυτοσχεδιασμούς, επιδείξεις και άλλα περιττά που δεν ωφελούν.
Οι Πατριαρχικοί Ψάλτες έψαλλαν τα καθιερωμένα μέλη ήπια και σεμνοπρεπώς (όλα σχεδόν του Πέτρου Πελοποννησίου) με την ενδεδειγμένη χρονική αγωγή. Ανοιξαντάρια και κρατήματα στον Πάνσεπτο ουδέποτε ψάλλονται εν ώρα ακολουθίας.Από την αποψινή ακολουθία εκτός των φωτό,παραθέτω και τρία μικρά βίντεο.
Το πρώτο το σύντομο σε ήχο Δ Κεκραγάριο υπό αμφοτέρων των χορών.
Το δεύτερο το Δόξα των εσπερίων που ψάλλει ο δεξιός χορός υπό τον Αρχοντα Πρωτοψάλτη κ.Παν. Νεοχωρίτη στο αυτούσιο μέλος του Πέτρου.
Και το τρίτο το Δόξα των Αποστίχων που ψάλλει ο αριστερός χορός υπό τον Αρχοντα Λαμπαδάριο κ.Στ.Φλοίκο.

Και του χρόνου.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες