Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Μιχαλάκης Χατζηαθανασίου-Μελοποιός & Πρωτοψάλτης

Ολοι εμείς της Ψαλτικής οικογένειας ασφαλώς γνωρίζουμε τον μελοποιό και Πρωτοψάλτη κυρ Μιχ. Χατζηαθανασίου. Και τον γνωρίζουμε βέβαια από τα μελοποιήματά του.Τα τερπνά και ευφρόσυνα.Αλλά και απαιτητικά.Ειδικά τα Λειτουργικά του σχεδόν σε όλους τους ήχους είναι μπερικέτια και όλοι μας τα έχουμε ψάλλει.Ο κυρ Μιχαλάκης έχει συνδέσει όλη του την φήμη με την Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί. Εκεί έψαλλε γιά πολλά χρόνια μέχρι τον θανατό του.
Βιογραφίες του υπάρχουν πολλές και όποιος θέλει να μάθει περισσότερα γι αυτόν είναι εύκολο να τις αναζητήσει στο διαδίκτυο.Εχει εκδοθεί και έν μουσικό βιβλίο με τίτλο "Μουσική Ζωοδόχος Πηγή" με σχεδόν όλα τα μελοποιήματά του.
Θυμάμαι τον Δάσκαλο κυρ Θρασύβουλο Στανίτσα που τακτικά έψαλλε μέλη του κυρ Μιχαλάκη ειδικά τα Λειτουργικά του,εκεί στον Αγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων που πήγαινα νεαρός,που έλεγε "Ο κυρ Μιχαλάκης έφτιαξε καλά φαγητά (εννοώντας τις συνθέσεις του) αλλά ο Στανίτσας τα νοστήμισε.....
Πήγα λοιπόν ως οφειλόμενον μνημόσυνο, αλλά και ως φόρο τιμής στον κυρ Μιχαλάκη του οποίου και εγώ πάρα πολλές φορές έχω ψάλλει τις συνθέσεις του και ακόμα τις ψάλλω,στο νεκροταφείο των Ρωμηών στο Μπαλουκλί.Οπου είναι ο τάφος του. Ενας τάφος με ιδιαίτερο στυλ και κομψότητα.Οπως τα μελωδήματα του.Μάλιστα ο Γέρων Μητροπολίτης Νικαίας -που τον είχε Δάσκαλο στην Θεολ. Σχολή Χάλκης μου υπέδειξε που να τον βρώ και μου είπε και πολλά γιά τον Δάσκαλό του.
Ως επίλογο στο μικρό μου εδώ αφιέρωμα παραθέτω απόσπασμα από μία ιστορική ηχογράφηση στην Πρίγκηπο το 1963. Τα σε πλ.Δ ήχο Λειτουργικά του κυρ Μιχαλάκη να τα ψάλλει ο νέος (τότε) Αρχων Πρωτοψάλτης της Μ.Ε αείμνηστος κυρ Θρασύβουλος,να είναι λειτουργός ο επίσης αείμνηστος μερακλής παπαΘανάσης Τσούμαρης που τόσο έντονα και αυτόν τον θυμάμαι και Διάκονος (τότε) ο αειθαλής μουσικολογιώτατος π.Γεώργιος Τσέτσης. Οπως καταλαβαίνετε είναι μαζί ευλογία και ευωδία.Και πλημυρίζουν τα αυτιά μας Βόσπορο Πριγκηπόνησα Μαρμαρά Κων-πολη Βυζάντιο.Καλή ακρόαση.

1 σχόλιο:

  1. Και το "Σε υμνούμεν" του Χατζηαθανασίου είναι, από τα άλλα λειτουργικά σε πλ. του δ΄ που είναι καταχωρημένα στη «Ζωοδόχο Πηγή».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες