Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Κων/πολη - Παλαιές εικόνες και μουσικά βιβλία.

Χθες Κυριακή 23/9/2018 είχε ορισθεί να τελεσθούν οι Κυριακάτικες ακολουθίες (Ορθρος και Θεία Λειτουργία) γιά την περιφέρεια Βλάγκας και Κοντοσκαλίου της Αρχιεπισκοπής Κων/λεως, στον επιβλητικό και ιστορικό ναό της Αγίας Κυριακής του Κοντοσκαλίου (Kum Kapi). Βρέθηκα λοιπόν πρωί εκεί στην περιοχή, μία περιοχή σήμερα ιδιαίτερα υποβαθμισμένη και πληθυσμιακά κορεσμένη, κατοικούμενη κυρίως από αλλοδαπούς ναυτικούς, πρόσφυγες και μετανάστες.
Λίγο πριν αρχίσει η ακολουθία κοιτούσα και θαύμαζα τις φορητές εικόνες του ναού οι περισσότερες από τις οποίες με μέριμνα της Κοινότητας καθαρίσθηκαν και αποκαταστάθηκαν από ειδική συντηρήτρια.Είναι εικόνες πολλών αγιογράφων, διαφόρων τεχνοτροπιών και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σε κάποια στιγμή με πλησίασε ο εφημέριος του ναού, ένας λίαν δραστήριος έγγαμος ιερέας εκ Θάσου ο π. Βασίλειος Ιωαννίδης και μού έδωσε δύο μουσικά βιβλία γιά να τα δώ. Μου είπε ότι τα βρήκε και τα διαφύλαξε ανάμεσα σε αποκαϊδια και καμένες εικόνες από τα τραγικά γεγονότα του 1955. Ακόμη μού είπε ότι βρήκε και άλλα που θα φέρει άλλη μέρα και επίσης ότι ενημέρωσε και τον Σεβ/το επόπτη της περιφέρειας Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ.κ. Μάξιμο. Ηταν ο ένας τόμος της 4τομης Μουσικής Πανδέκτης και ο Ορθρος από το Ταμείο Ανθολογίας του Φωκαέως. Αμφότερα στην αυθεντική τους έκδοση. Ειλικρινά τα άνοιξα και ευωδίασα λιβάνι και κερί.
Είναι εντελώς διαφορετική η αίσθηση να ψάλλεις από βιβλία παλαιά, είτε λειτουργικά είτε μουσικά, των αυθεντικών εκδόσεων και μάλιστα χρησιμοποιημένα από άγνωστους συναδέλφους Ψάλτες σε ημέρες δόξης της Ψαλτικής εδώ.
Στα περισσότερα βιβλία μουσικά και λειτουργικά, συναντάς σφραγίδες δηλωτικές της ιδιοκτησίας ή του βιβλιοπωλείου, καθώς και υπογραφές διαφόρων. Είτε ιερέων είτε ψαλτών είτε νεωκόρων ακόμη και Μητροπολιτών. Επίσης ημερομηνίες από το 1850 και δώθε μέχρι και τα τελευταία χρόνια. 
Εβαλα λοιπόν τα δύο βιβλία στο αναλόγιο και ψάλλαμε από αυτά, μαζί με τον λίαν αγαπητό και μουσικώτατο μοναχό Νικόλαο Διονυσιάτη διάφορα όπως π.χ την φήμη "Τον Δεσπότην" κατά τον ασπασμόν και την αργή Δοξολογία.
Ως ενθύμιον και μνημόσυνον όλων αυτών, κληρικών, ψαλτών, μελοποιών, αγιογράφων και πάντων των αγαπώντων την ευπρέπειαν του οίκου Του, παραθέτω μερικές φωτογραφίες και ένα μικρό ηχητικό βιντεάκι με τον Α' στίχο της Δοξολογίας σε πλ.Δ ήχο του Ιακώβου. Μάλιστα κατά ευτυχή συγκυρία όταν την αναζήτησα στο βιβλίο γιά να την ψάλλουμε, την βρήκα αμέσως αφού ένα χαρτάκι/σελιδοδείκτης που κάποιος άγνωστος συνάδελφος προ πολλών ετών είχε τοποθετήσει ήταν πάνω σε αυτήν την σπουδαία και χιλιοψαλμένη Δοξολογία του περίφημου κυρ Γιακουμάκη Πρωτοψάλτου του Πελοποννησίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες