Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Ανάμνησις θαύματος Υψωμαθείων Κων/λεως.

Στα χρόνια του Αυτοκράτορος Θεοδοσίου του μικρόυ, όπως αναφέρουν τα μηναία και ο Συναξαριστής- έγινε περί το 404-410, ένα θαύμα γνωστόν ως "Η εν τω αέρι αρπαγή του παιδός. Το εν λόγω θαύμα έγινε κατά την διάρκεια λιτανείας από πιστούς σε ύψωμα κοντά στην ιστορική Μονή Στουδίου γιά προστασία από μεγάλους σεισμούς που γίνονταν τότε εκεί. Και το θαύμα αφορούσε την αίρεση των Θεοπασχιτών και ηρπάγη εκ της λιτανείας παιδίον γιά να καθιερωθεί η σωστή ερμηνεία του Τρισαγίου ύμνου.
Παραθέτω σε φωτό απόσπασμα του Συναξαριστή. Και μάλιστα από ότι έχει γραφεί από ερευνητές, η περιοχή Υψωμαθείων ή Ψωμαθειά ή Samatya οπως την λένε οι Τούρκοι,  έλαβε το όνομά της από το θαύμα αυτό αφού το ύψωμα ονομάσθηκε τότε θείον. Επίσης στην φωτό παραθέτω και την μαρμάρινη επιγραφή που είναι στον πρόναο του Αγίου Κων/νου Υψωμαθειών.
Με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ.κ Μαξίμου, επόπτου της περιφέρειας Υψωμαθείων, Κοντοσκαλίου και Βλάγκας της Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως, από φέτος καθιερώθηκε να εορτάζεται πανηγυρικά στα Ψωμαθειά και στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή ι.ν. του Αγίου Κων/νου κάθε 25 Σεπτεμβρίου, η ανάμνησις του θαύματος που προανέφερα.
Ετσι λοιπόν τελέσθηκαν χθες 25 Σεπτεμβρίου πανηγυρικά οι ακολουθίες.  Στον Ορθρο χοροστάτησε ο Σεβ/τος και λειτούργησε στην Θ.Λειτουργία. Εψαλλα μαζί με τον λίαν αγαπητό μου μοναχό Νικόλαο Διονυσιάτη. Ο οποίος διακονεί και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο παντοιοτρόπως, πολλές μέρες κάθε χρόνο ερχόμενος από το Αγιο όρος. Μάλιστα έχει -χάριτι Θεού- την ικανότητα να ψάλλει εξαιρετικά, να υμνογραφεί και να αγιογραφεί.
Εγραψε λοιπόν μερικούς ύμνους της εορτής, αφού πέραν μερικών τροπαρίων του κανόνος άλλοι ύμνοι δεν υπάρχουν. Στο τέλος του Ορθρου ευλογήθησαν οι προσφερθέντες άρτοι. Και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε μικρά λιτανεία μέχρι τον πρόναο όπου δεσπόζουν μαρμάρινες πλάκες με κτητορικές ιστορικές επιγραφές και άλλα θρησκευτικά σύμβολα και αναπέμφθηκε  δέησις.
Η εν λόγω καθιέρωση εορτής γιά το ιστορικό αλλά άγνωστο στους περισσότερους θαύμα στην περιοχή που έγινε, οι ακολουθίες όπως τελέσθηκαν με ιδιαίτερα πανηγυρικό αλλά λιτό και μυσταγωγικό τρόπο και γενικά η όλη ατμόσφαιρα, ήταν γιά μένα μία εξαιρετική ψαλτική και όχι μόνον εμπειρία. Παραθέτω ως Κων/πολίτικο Ψωμαθειανό ενθύμιον ένα μικρό βίντεο με επιλεγμένα μέρη των ακολουθιών όπως το Πασαπνοάριο με την αρχαία φήμη, δύο από τα προσόμοια των αίνων, μικρό μέρος της αρτοκλασίας, το ψαλλέν από του βήματος απολυτίκιο της εορτής και μέρος από την λιτανεία. Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες