Κυριακή 21 Μαΐου 2023

ΣαββατοΚύριακο στην Μονεμβασιά και στους Μολάους.

Και η ανατολική περιφέρεια της Λακωνίας, από τους Μολάους την Μονεμβασιά την Νεάπολη έως κάτω στο τέρμα του ΚαβοΜαλέα, είναι πανέμορφη από κάθε άποψη. Με ωραίες παραλίες, εύφορα μέρη και καλωσυνάτους ανθρώπους. Δεσπόζει βέβαια ο περίφημος βράχος της Μονεμβασιάς. Γεμάτος ιστορία, κάστρα, ιστορικές εκκλησιές, προσκυνήματα, αρχαιότητες και όμορφα τουριστικά καταλύματα.

Είναι πολλές οι φορές που είχα πάει σε διάφορα μέρη προσκαλεσμένος να ψάλλω όταν ήμουν Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού ναού Σπάρτης. Κυρίως Μονεμβασιά, Μολάους. Συκέα, Χάρακα, Κυπαρίσσι και στην πιό κοντινή Σκάλα. Αλλά και τώρα όποτε βρω ευκαιρία πηγαίνω στα μέρη αυτά. Η δε άνοδος την κορυφή του βράχου της Μονεμβασιάς, όπου ο περίφημος ναός της Αγίας Σοφίας, μικρογραφία της ΑγιάΣοφιάς, είναι ανάταση ψυχής. Είχα κάνει μία αναλυτική ανάρτηση το 2016 γιά την επάνω πόλη με την ΑγιάΣοφιά, όταν έγιναν τα θυρανοίξιά της  Ε Δ Ω. Ετσι λοιπόν το Σ/Κύριακο της Σαμαρείτιδος βρέθηκα πάλι στα ίδια μέρη. Η Μονεμβασιά και η εντός του κάστρου και η εκτός, παρ' ότι ήταν ένα απλό Σ/Κύριακο ήταν γεμάτη κόσμο. Από ότι είδα φτιάχνουν καινούργια σύγχρονη Μαρίνα και έμαθα ό,τι θα κατασκευασθεί οσονούπω και τελεφερίκ για εύκολη ανάβαση στην επάνω πόλη. Αυτά μαζί με το υδατοδρόμιο θα δημιουργήσουν συνθήκες εκρηκτικής ανάπτυξης.

Την Κυριακή το πρωί έψαλλα στον περικαλλή ναό Γεννήσεως Χριστού Μολάων. Σε αυτόν τον ναό έχω ψάλλει πολλές φορές. Παραμονή Χριστουγέννων, Βαίων και κατά την εορτή της πολιούχου των Μολάων Αγίας Παρασκευής. Του ναού εφημέριος και προϊστάμενος είναι ο λίαν αγαπητός Αρχιμανδρίτης π.Γεράσιμος Πετρολέκας, με τον οποίο χαίρεσαι να συλλειτουργείς καθ' ότι μουσικολογιώτατος και μερακλής. Ετσι ευχαριστήθηκα λειτουργία. Τον ευχαριστώ θερμά και για τα πολύ επαινετικά λόγια που είπε για μένα στο τέλος, αλλά και για την Αβραμιαία φιλοξενία που μου επιφύλαξε. Ευχαριστώ και τον δεξιό Ψάλτη του ναού Παναγιώτη Νεοφώτιστο για την παραχώρηση της θέσης του. Διαπίστωσα ότι η πρόοδός του στα ψαλτικά είναι ραγδαία. Από την όλη Κυριακάτικη ακολουθία κοινοποιώ σε βίντεο το Δόξα των αίνων της Σαμαρείτιδος, όπως το έψαλλα σε μέλος Πέτρου. Πάντα τέτοια. Χριστός Ανέστη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες