Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Κυριακή 3-9-2023 στον ιερό ναό Κοιμ.Θεοτόκου Αγίου Στεφάνου Αττικής.

 

Είναι τιμή ευλογία αλλά και προνόμιο για κάθε Ψάλτη, να του δίδεται η ευκαιρία να ψάλλει σε έναν ναό "κόσμημα", σε μία οργανωμένη και ζωντανή ενορία και με έναν ιερέα εφημέριο μουσικολογιώτατο, άριστο λειτουργό και  αφοσιωμένο ολοκληρωτικά "ψυχή τε και σώματι" στην ενορία του. 

Αυτά όλα είχα την ευκαιρία να τα ζήσω προχθές την Κυριακή 3-9-2023, στον ιερό ναό Κοιμ. Θεοτόκου & Αγ.Στεφάνου στον Αγιο Στέφανο Αττικής όπου βρέθηκα για οικογενειακούς λόγους. Την εν λόγω συνοικία και ενορία γνωρίζω απο παλαιά, αφού διέμενα την δεκαετία του '90 στην διπλανή περιοχή της Ανοιξης.

 Τότε βέβαια ήταν πολύ διαφορετική η περιοχή, ο ναός λαβωμένος και μη λειτουργικός από το σεισμό και η ενορία χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα. Σήμερα όλα είναι διαφορετικά. Νέος περίλαμπρος ναός,ίσως ο καλύτερος στην Αττική. Με όλα του προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Και μία ενορία δραστήρια, μάχιμη, αυτό που πρέπει να είναι οι ενορίες,το κύτταρο της Εκκλησίας. 

Ολα αυτά βέβαια οφείλονται στον εφημέριο π.Χρυσοβαλάντη Θεοδώρου. Θα γράψω δύο λόγια καρδιάς αν και ξέρω ότι θα προσκρούσω στην ταπεινότητά του. Ομως πρέπει να λέγονται κάποια πράγματα. Τον π.Χρυσοβαλάντη τον γνωρίζω αρκετά χρόνια, από φοιτητή  της Θεολογικής σχολής. Κατάγεται από την Σπάρτη. Ηταν γιά χρόνια Ψάλτης. Και μάλιστα Ψάλτης πρώτης γραμμής σε ναούς των Αθηνών. Εψαλε και για τον ΟΦΕΛΠ παλαιότερα διάφορα μέλη. Τον "κέρδισε" όμως το ράσο. Είναι έγγαμος ιερέας και μάλιστα πολύτεκνος. Δραστηριοποιείται και ακαδημαϊκά αφού είναι διδάκτωρ λειτουργικής του ΑΠΘ. Ομως ζει και αναπνέει για την ενορία του. Λειτουργικά χαίρεσαι να συλλειτουργείς μαζί του. Εχει απίστευτο ηχητικό αρχείο από Αγιορείτες Ψάλτες και επίσης στηρίζει παντοιοτρόπως το Οικ.Πατριαρχείο. 

Στην ενορία του λειτουργεί σχολή Βυζ.μουσικής και έχει βγάλει μαθητές που θα έχουν λαμπρό ψαλτικό μέλλον. Με κάλεσε λοιπόν προχθές να ψάλλω αν και δεν είχα προετοιμασθεί για κάτι τέτοιο. Μέχρι ράσο και καλπάκι μού βρήκε. Τελέσαμε μία λιτή αλλά λαμπρή και πληρέστατη ακολουθία. Στο τέλος με ιδιαίτερη θέρμη και συγκίνηση είπε πολύ επαινετικά λόγια για μένα και για το Οικ.Πατριαρχείο, μου δώρισε δε εικόνα αντίγραφο Κων/πολίτικης Παναγίας. Οι ευχαριστίες μου στο πρόσωπό του είναι εκ καρδίας, οι δε ευχές μου για ευλογία και δύναμη στο σπουδαίο έργο του, άπειρες. Θα ηταν παράλειψη αν δεν ανέφερα δύο πρόσωπα που συνδράμουν καίρια και βασικά τον π.Χρυσοβαλάντη στο έργο του. Πρώτα τον συνεφημέριό του π.Γεώργιο, έναν προσηνή και ευγενέστατο ιερέα, άμισθο αφού το κύριο επάγγελμά του είναι υγειονομικός. Και βέβαια την πρεσβυτέρα σύζυγο του, η οποία είναι και αυτή θεολόγος και η οποία είναι παρούσα με πρωταρχικό ρόλο στις πολλές δραστηριότητες της ενορίας. 

Από την όλη ακολουθία επέλεξα τρία βίντεο. Το πρώτο με το Ευαγγέλιο όπως το εκφώνησε ο π.Χρυσοβαλάντης. Με καθαρή ώριμη γλυκύτατη φωνή, με ύφος μίγμα Αγ.Ορους και Κ/πολης και με τον παλαιϊκό τρόπο εκφώνησης που σπανίζει στις μέρες μας. 

Το δεύτερο το Αξιον εστίν σε ήχο Δ λγτο του αειμνήστου δασκάλου κυρ Θρ.Στανίτσα, όπως το ψάλλαμε με κάποια παιδιά από την σχολή της ενορίας ως ενθύμιον. 

Και το τρίτο βίντεο με τα επαινετικά σχόλια στο πρόσωπό μου και τα σεβάσματά του για το Οικ. Πατριαρχείο και την Μητρόπολη Δέρκων, αφού η ενορία του Αγ.Στεφάνου είναι "θυγατέρα" της ομώνυμης κοινότητος της Μητρ.Δέρκων της Κ/πόλεως.  


Πάντα τέτοια......Χαιρετώ σας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες