Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Αγιος Στέφανος (Yeşilköy) Κων/λεως-Αγιος Στέφανος Αττικής. Εκατό χρόνια ιστορία.

 

Εκατό (100) χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος, από την χρονιά που -μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922- κατατρεγμένοι και εμπερίστατοι, κατέφυγαν οι κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου Κων/λεως στην Ελλάδα. Και πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του σημερινού Αγίου Στεφάνου, που δεν λεγόταν τότε έτσι, αλλά έλαβε την ονομασία μετά την εγκατάσταση των Αγιοστεφανιτών της Κων/λεως. 

Ετσι με πρωτοβουλία του εφημερίου και προϊσταμμένου του ιερού ναού Κοιμ.Θτκου/Αγ.Στεφάνου πατρός Χρυσοβαλάντη Θεοδώρου, καθ' όλο το έτος 2024 προγραμματίσθηκαν και οργανώθηκαν εκδηλώσεις μνήμης. Μεταξύ όλων αυτών των εκδηλώσεων προγραμματίσθηκε η τέλεση Θείας Λειτουργίας, κόλυβο γιά τον σήμερον εορταζόμενο Αγιο Γρηγόριο Δέρκων και εν συνεχεία τέλεση μνημοσύνου γιά τους αείμνηστους πρόσφυγες. 

Ως γνωστόν η περιοχή του Αγίου Στεφάνου Κων/λεως, ανήκει εκκλησιαστικά στην γεροντική ιερά Μητρόπολη Δέρκων του Οικ.Πατριαρχείου. Ετσι κλήθηκε και λειτούργησε ο νυν Μητροπολίτης Δέρκων κ.Απόστολος, ένας από τους πλέον σημαντικούς και δραστήριους Αρχιερείς του θρόνου. Τον γνωρίζω από πενταετίας, από τότε που πρωτοπήγα στην Κων/λη. 

Είναι βέρος Κων/πολίτης, μειλίχιος και καταδεκτικός, σπούδασε στην Θεολογική σχολή Χάλκης, του αρέσει η σωστή ψαλτική και είναι επίσης σπουδαίος λειτουργός. Γιά το ψαλτικό μέρος της ακολουθίας κλήθηκα από τον π.Χρυσοβαλάντη ( ο οποίος όπως έχω ξαναγράψει ήταν πριν ιερωθεί πρωτοψάλτης πρώτης γραμμής σε κεντρικούς ναούς των Αθηνών), να ψάλλω, μαζί με τον φίλο και μαθητή μου, συνιδρυτή του ΟΦΕΛΠ και της Ψαλτικής Ευάγγελο Θεοδώρου, λαμπαδάριο του Μητρ.ιερού ναού Σπάρτης. Ολα πήγαν καλά. 

Τελέσθηκε μία πανηγυρική Θ.Λειτουργία κατά τα Πατριαρχικά πρότυπα. Εκτός από τους ψάλτες του ναού, ήλθαν και μερικοί φίλοι ψάλτες, γνωστοί μου από παλιά, τότε που ήμουν Πρωτοψάλτης στην Ευαγγελίστρια της κοντινής Νέας Ερυθραίας, μεταξύ αυτών ο παλαιόθεν φίλος, πολύ γνωστός στον ψαλτικό κοσμο και Πρωτοψάλτης Αμαρουσίου Θανάσης Ντζάνης και ο επίσης παλαιός φίλος και φιλόμουσος Μενέλαος Βασιλείου. 

Τύχαμε όλοι από τον π.Χρυσοβαλάντη και τον συνεφημέριό του π.Γεώργιο, αβραμιαίας φιλοξενίας και νιώσαμε την αγάπη όλων και την Κων/πολίτικη αύρα. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με ξενάγηση στο σπουδαίο εκκλησιαστικό μουσείο που στεγάζεται κάτωθεν του περικαλλούς ναού, αλλά και το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο του Δήμου με ομιλίες, τραγούδια και χορούς της Μ.Ασίας, από τα σχολεία της περιοχής. Γενικά όλα έγιναν με τάξη, με μεράκι, με σεβασμό στην μνήμη των προγόνων. 

Εχω ξαναγράψει γιά τον περικαλή και μεγαλοπρεπή ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου Ε Δ Ω.   Περισσότερες λεπτομέρειες γιά τις ακολουθίες και τις εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς και πολλές φωτογραφίες υπάρχουν στην ανάρτηση εκκλησιαστικής ιστοσελίδας Ε Δ Ω.  Ως ενθύμιον επίσης παραθέτω ένα ερασιτεχνικό βίντεο, στο οποίο ψάλλουμε το αντί Αξιον εστίν μεγαλυνάριον Ευφραίνου-Αγάλλου, σε μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.  Χριστός Ανέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες