Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ιωάννης Σακελλαρίδης - Ενας τεράστιος μουσικός και Ψάλτης. (Μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο)

Ο Ιωάννης Σακελλαρίδης (1853-1938), υπήρξε ένας τεραστίας μορφώσεως και ευστροφίας μουσικός και Ψάλτης. Κατείχε σε άριστο βαθμό και την Ευρωπαϊκή και την Βυζαντινή μουσική. Υιός του ήταν και ο διαπρεπής συνθέτης και μαέστρος Θεόφραστος Σακελλαρίδης. Μελοποίησε σχεδόν τα πάντα όσα ψάλλονται στις διάφορες ακολουθίες τής Εκκλησίας και τα εξέδοσε με διάφορες εκδόσεις. Διέπρεψε ως Πρωτοψάλτης και χοράρχης γιά πολλά χρόνια στην τότε Μητρόπολη τών Αθηνών,την Αγία Ειρήνη οδού Αιόλου. Εχουν γραφεί πολλά περί τού ιδίου και τού έργου του και θετικά και αρνητικά. Οποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα μπορεί μέσω ιντερνετ να βρεί πολλά,όπως και στο φόρουμ "Ψαλτολόγιο" Ε Δ Ω .
Ομως εγώ με την παρούσα ανάρτηση άλλο θέλω να επισημάνω. Στο ιντερνετ και συγκεκριμένα στο YouTube  Ε Δ Ω  και στο φόρουμ Ψαλτολόγιο  Ε Δ Ω  έχει αναρτηθεί ένα εξαιρετικής σπουδαιότητος ηχητικό ντοκουμέντο με την φωνή τού Ιωάννου Σακελλαρίδη.Αν κάποιος προσέξει αυτό το ηχητικό θα αντιληφθεί πάρα πολλά μουσικά (ψαλτικά) στοιχεία. Είναι ηχογραφημένο περίπου το 1920-1930 όταν ο Σακελλαρίδης ήταν πλέον σε μεγάλη ηλικία. Ομως είναι πασιφανές αφ' ενός η ηγεμονική απλότητα τού ψαλσίματός του και αφ΄ετέρου το ύφος του πού μας παραπέμπει και σε Κωνσταντινούπολη στο παλαιό Πατριαρχικό ύφος,αλλά και σε Σμύρνη. Εμένα σε μερικά σημεία μου θύμισε Πέτρο Μανέα,αλλά και Μητροπολίτη Ειρηναίο Σάμου. Είναι άνετος στις υψηλές νότες,πατά απόλυτα καθαρά τις νότες και έχει μία αρχοντική απλότητα το όλον ψάλσιμό του.Κάτι που σαφώς αποδεικνύει το ηχητικό. Θυμάμαι νεαρός στην Αθήνα,όταν με δίδασκε διάφορα περί ψαλτικής,εκεί στο Μετόχι τού Παν.Τάφου στην Πλάκα, κατ' ιδίαν ο μακαρίτης κυρ Θεόδωρος Χ'Θεοδώρου-Φωκαεύς,πού μού έλεγε ότι ο Σακελλαρίδης ήταν μύθος γιατί ήταν ηγεμονικός Ψάλτης που ουδείς μπορούσε να τον συναγωνιστεί σε γλυκύτητα φωνής,ύψη και αντοχές και πολύ μορφωμένος και μουσικά και στο τυπικό και γενικά και τον σεβόντουσαν όλοι κληρικοί και Ψάλτες.
Από το εν λόγω βίντεο στο YouTube κατέβασα και επεξεργάσθηκα τον αρχικό ήχο,βελτιώνοντας την ευκρίνεια και τήν ένταση,αλλά άφησα τα χαρακτηριστικά τριξίματα που κάνουν οι παλαιοί δίσκοι γραμμοφώνου που είναι και αυτοί μέρος τής μουσικής μας ιστορίας και έφτιαξα ένα μικρό βιντεάκι με το μουσικό κέιμενο από το Πεντηκοστάριο του.

1 σχόλιο:

Αναγνώστες