Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Πανήγυρις ι.ν. Παναγίας Βελιγραδίου. Κωνσταντινούπολη-2018

Ενας ακόμη εκ των ιερών ναών οι οποίοι ανήκουν στην περιφέρεια Υψωμαθείων Κοντοσκαλίου & Βλάγκας της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στον οποίο ψάλλω, είναι και ο ναός του Γενεσίου της Θεοτόκου γνωστός περισσότερο ως Παναγία Βελιγραδίου.
Βρίσκεται εσωτερικά των Βυζαντινών τειχών της δυτικής πλευράς, σε πολύ μικρή απόσταση ακριβώς πίσω από την πύλη. Στα Βυζαντινά χρόνια η εν λόγω πύλη λεγόταν του Ρηγίου ή Ξυλόκερκος. Τώρα είναι γνωστή ως Πύλη Βελιγραδίου (BelgradKapi), επειδή κατά την Οθωμανική εποχή και περί το 1521 μετεφέρθησαν από το Βελιγράδι Σέρβοι χωρικοί Χριστιανοί και εγκαταστάθηκαν εκεί γύρω, δημιούργησαν χωριό και τους δόθηκε η δυνατότητα να κτίσουν ναό και να φέρουν εικόνες κειμήλια κλπ.
Οπως αναφέρεται στο βιβλίο "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑΣ" (1844) οι μέτοικοι Σέρβοι -οι οποίοι σιγά σιγά ενσωματώθηκαν στην Ρωμέηκη κοινότητα- έφεραν μαζί τους πολλές εικόνες και το λείψανο της Οσίας Παρασκευής πού ύστερα από πολλές μετακινήσεις και περιπέτειες τώρα βρίσκεται στο Ιάσιο. Επίσης όπως αναφέρεται στο βιβλίο ΝΕΑ ΜΟΥΣΑ (1936),υπήρχε στον ναό εικόνα της Παναγίας Σηλυβριανής η οποία ετιμάτο την ημέρα της εορτής της και συνέρρεαν πολλοί Ρωμιοί από όλη της Κων/πολη. 
Δίπλα από τον ναό υπάρχει και αγίασμα επ' ονόματι της Παναγίας του οποίου μέχρι πριν λίγα χρόνια το πηγάδι είχε νερό και προσέρχονταν πολλοί γιά τέλεση Παρακλήσεων. Μάλιστα κατά τα τραγικά γεγονότα του 1955 που ο κυρίως ναός σχεδόν καταστράφηκε ολοκληρωτικά και εικόνες, ιερά σκεύη, στασίδια τέμπλο κλπ όλα κάηκαν η καταστράφηκαν και ώσπου  να επισκευασθεί, οι τότε κάτοικοι της περιοχής εκκλησιάζονταν στο αγίασμα που δεν είχε καταστραφεί. Σήμερα το αγίασμα συντηρήθηκε με μέριμνα του επόπτου της περιοχής Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ.Μαξίμου και παραγόντων της περιφέρειας και αποκαθίστανται και οι εικόνες.
Χθες ημέρα πανηγύρεως του ναού (γιά την πανήγυρη του 2017 είχα γράψει και πέρυσι λίγα  Ε Δ Ω ), οι ακολουθίες τελέσθηκαν πλήρως και κατά την τάξιν. Αφ' εσπέρας τελέσθηκε μέγας Εσπερινός από τον εφημέριο του ναού π.Κωνσταντίνο.
Την ημέρα της εορτής προσήλθε και λειτούργησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ.κ. Στέφανος που είναι και μουσικώτατος. Μαζί του προσήλθε και ο Βρεύων των διακόνων του Πατριαρχείου π.Νήφων. Συλειτούργησαν και οι ιερείς της περιφέρειας. Ψαλτικά προσήλθε και συμψάλλαμε (απουσίαζε ο Λαμπαδάριος της περιφέρειας) ο καλός φίλος Πρωτοψάλτης Νιχωρίου και λυράρης Χρίστος Ψωμιάδης. Ψάλλαμε κλασικά μέλη λιτά με σύντομο ρυθμό και γενικά ευχαριστηθήκαμε την ακολουθία. Από την εν λόγω ακολουθία παραθέτω σε βίντεο ως Κων/πολίτικο Ψαλτικόν ενθύμιον, το Πασαπνοάριο και τα προσόμοια των αίνων, καθώς και το Δόξα στο μέλος του Πέτρου. Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες