Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Ναός Αγίων Σεργίου και Βάκχου. Κωνσταντινούπολη 2018.

Πέρυσι τέτοια εποχή είχα πάει για πρώτη φορά, στον Ιουστινιάνειο περικαλλή και ιστορικό ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου (που τώρα είναι τζαμί γνωστό ως κιουτσούκ Αγια σοφιά) εδώ στην Κων/πολη, με την ευκαιρία της εορτής των που είναι κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου. Μάλιστα είχα γράψει κάποια  πράγματα και μαζί με κάποιες φωτό και ένα ηχητικό έκανα σχετική ανάρτηση Ε Δ Ω .
Βέβαια τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα επισκέπτομαι τον περίφημο αυτόν ναό, μπαίνω και κάθομαι αρκετή ώρα μέσα σε απόλυτα ήσυχο περιβάλλον και πάντα αισθάνομαι το ίδιο δέος και εισπράττω την ίδια θετική ενέργεια. Ο ναός είναι τόσο ήσυχος -όπως και ο Παντοκράτορας- γιατί δεν τον επισκέπτονται τα μπουλούκια των τουριστών και νοιώθεις μία απίστευτη ηρεμία. Επίσης είναι διατηρημένος σε άριστη κατάσταση. Φέτος η εορτή των εν λόγω Αγίων συνέπεσε Κυριακή και δεν ήταν δυνατόν να πάω την ημέρα της εορτής των. Ετσι πήγα σήμερα. Και ένοιωσα ακριβώς αυτά που περιγράφω παραπάνω.
Αλλος ένας πολύ μικρός αλλά εξαιρετικά όμορφος ναός των Αγίων είναι στην πατρίδα μου την Μάνη, κτίσμα του 12ου αιώνος. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κι άλλοι ναοί επ' ονόματι αυτών των Αγίων στην Ελλάδα. Μαζί με τις φωτό, παραθέτω και ένα μικρό βιντεάκι από το εσωτερικό του ναού. Πάνω στην εξαιρετική επεξήγηση που μου έκανε ένας φίλος Αγιορείτης καλόγερος, έψαλα διακριτικά το "Τις Θεός μέγας", ως μνημόσυνον των Αγίων, των κτητόρων και όλων όσων υπηρέτησαν με κάθε τρόπο ανά τους αιώνες τον περίφημο αυτόν ναό. Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες